Semester l, Second Week
Module/ Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 1 / THS 251
Course overview
(timetable, orientation, etc.)
Faculty: PKG/NW/PT
Introduction (L1)
Prof. Pramod Kumar Garg, Dr. Nitya Wadhwa, Dr. Prathap Tharyan, Monday 03-10-2022 10:00 11:00 1 hour Onsite Required  
Introduction to Clinical Research
type of studies, hierarchy of evidence plus patient pathway
Faculty: PT/NW
Introduction (L2)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa, Monday 03-10-2022 11:00 12:00 1 hour Onsite Required  
Evaluating the evidence
(students to be separated into 2 groups and each group will be given one paper to read for 20-25 min, followed by a 30 minute discussion with Faculty)
Faculty: PT/NW
Lecture L3
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Monday 03-10-2022 12:00 01:00 1 hour Onsite Required  
Lunch
Module 1 / THS 251 Addressing the clinical need
(use specific examples of two diseases and how clinical research/clinical trials have answered a question in both)
Faculty: PT/NW
Lecture (L4)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Monday 03-10-2022 02:00 03:00 1 hour Onsite Required  
Tutorial 1
(prepare a case study to discuss - so that the students get a feel for a challenge in managing patients)
Faculty: PT/NW
Discussion (T2)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Monday 03-10-2022 03:00 04:00 1 hour Onsite Required  
Tutorial 2
(ask the students to prepare a slide/bullet points regarding the discussion from the tutorial)

Faculty: PT/NW
Discussion (T2)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Monday 03-10-2022 04:00 05:00 1 hour Onsite Required  
                     
Module 1/ Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 1 / THS 251 Any model disease: India
(use specific examples and how clinical research/clinical trials have answered this)
Faculty: PT/NW
Lecture (L5)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 04-10-2022 10:00 11:00 1 hour Onsite Required  
Risk factors
(use infectious diseases as an example - national statistics)
Faculty: PT/NW
Lecture (L6)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 04-10-2022 11:00 12:00 1 hour Onsite Required  
Risk factor/patient journey tutorial
(ask the students to look at two publications and start creating a risk factor profile for the population in India)
Faculty: PT/NW
Discussion (T3)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 04-10-2022 12:00 01:00 1 hour Onsite Required  
Lunch
Module 1 / THS 251 Model disease (Part 1)
(Overview, any model disease as a case study)
Faculty: PT/NW
Lecture (L7)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 04-10-2022 02:00 03:00 1 hour Onsite Required  
Model disease (Part 2)
(Detailed discussion with various examples)
Faculty: PT/NW
Discussion (T3)
Dr. Prathap Tharyan, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 04-10-2022 03:00 04:00 1 hour Onsite Required  
Principles & practice of clinical research (any topic)
(short presentation by Faculty and free-flowing discussion for 30 min)
Faculty: NW
Lecture (L8)
Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 04-10-2022 04:00 05:00 1 hour Onsite    
                     
Holiday Wednesday 05-10-2022
                     
Module 1/ Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 3 / THS 253 ● Definition & terminologies/ history of epidemiology
Faculty: JP/SBK Lecture 1
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 06-10-2022 10:00 11:00 1 hour Onsite Required  
● History Definition & terminologies/ history epidemiology
Faculty: JP/SBK Lecture 2
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 06-10-2022 11:00 12:00 1 hour Onsite Required  
● Investigation T1

Faculty: JP/SBK
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 06-10-2022 12:00 01:00 1 hour Onsite Required  
Lunch
Module 3 / THS 253 ● Disease occurrence Disease occurrences, mortality/morbidity, confounders
Faculty: JP/SBK Lecture 3
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 06-10-2022 02:00 03:00 1 hour Onsite Required  
● Disease occurrence Disease occurrences, mortality/morbidity, confounders
Faculty: JP/SBK Lecture 4
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 06-10-2022 03:00 04:00 1 hour Onsite Required  
● Collaboration (T3)
Faculty: JP/SBK
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 06-10-2022 04:00 05:00 1 hour Onsite Required  
 
Module / Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 3 / THS 253 ● Insights (L2) Insights into epidemiological principles

Faculty: JP/SBK Lecture 5
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Friday 07-10-2022 10:00 11:00 1 hour Onsite Required  
● Collaboration (T2)

Faculty: JP/SBK
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Friday 07-10-2022 11:00 12:00 1 hour Onsite Required  
● Collaboration (T2)

Faculty: JP/SBK
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Friday 07-10-2022 12:00 01:00 1 hour Onsite Required  
Lunch
Module 3 / THS 253 ● Investigation (T2)


Faculty: JP/SBK
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Friday 07-10-2022 02:00 03:00 1 hour Onsite Required  
● Disucssion (T2)

Faculty: JP/SBK
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Friday 07-10-2022 03:00 04:00 1 hour Onsite Required  
● Discussion (T2)

Faculty: JP/SBK
Prof. Jay Prakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Friday 07-10-2022 04:00 05:00 1 hour Onsite Required  
                     
Semester l, Third Week
Module/ Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 1 /THS 251 Basic science to drug development: the journey from the bench to the patient
(outline basic science discoveries - use one example - bench to bedside journey)

Faculty: MP/SBK (online)
Lecture (L9)
Dr. Mukul Pore, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Monday 10-10-2022 10:00 11:00 1 hour Online No  
Pre-clinical - animal pharmacology & regulatory toxicology
(Overview, Schedule Y, animal disease models, acute, subacute, chronic animal toxicology)
Faculty: MP/SBK (online)
Lecture (L10)
Dr. Mukul Pore, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Monday 10-10-2022 11:00 12:00 1 hour Online No  
Phase trials : Phase l & ll, overview, NDCT rules
Faculty: SD/SBK (online)
Lecture (L11)
Dr. Sanish Davis, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Monday 10-10-2022 12:00 01:00 1 hour Online No  
LUNCH
Module 1 / THS 251 Screening trials
(use different disease contexts to the morning session)
Faculty: (AG/SBK) (online)
Lecture (L12)
Dr. Aleksandra Gentry, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Monday 10-10-2022 02:00 03:00 1 hour Online No  
Tutorial 4: Videos/News articles
(ask the students to watch a video on Cytokine Storm case - Northwick Park trial)
Faculty: (AG/SBK) (online)
Discussion (T6)
Dr. Aleksandra Gentry, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Monday 10-10-2022 03:00 04:00 1 hour Online No  
End of day tutorial T4
(ask the students to think about a current health problem in India and what they would investigate next; students prepare 2 PPT slides)
Faculty: (AG/SBK)(online)
Discussion (T6)
Dr. Aleksandra Gentry, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar
Monday 10-10-2022 04:00 05:00 1 hour Online No  
 
Module/ Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 1 /THS 251 Phase trials
Phase III & IV
(Overview, basic features of Phase III & IV trials, data requirements as per NDCT Rules 2019)
Faculty: MSK/NW
Lecture (L13)
Dr. Mohan S Kamath, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 11-10-2022 10:00 11:00 1 hour Onsite Required  
Study design
Faculty: SB/NW
Lecture (L14)
Prof. Shinjini Bhatnagar, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 11-10-2022 11:00 12:00 1 hour Onsite Required  
Tutorial T5 - Discussion on the different phases
(co-lead to prepare MCQs to promote a discussion)
Student visit report (3 PPT slide visit SAF, Ferret, BSL3)

Faculty: MSK/NW
Production (T5)
Dr. Mohan S Kamath, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 11-10-2022 12:00 01:00 1 hour Onsite Required  
LUNCH
Module 1 /THS 251 Clinical trial - example of a trial that has influenced guidelines
(Endocrinology, GI, Oncology, Infectious diseases)
Faculty: UM/MSK (online)
Lecture (L15)
Prof. Usha Menon, Dr. Mohan Kamath Tuesday 11-10-2022 02:00 03:00 1 hour Online Onsite Required  
Tutorial T5
Clinical trial - example of a trial that has influenced guidelines (discussion)
Faculty: UM/MSK (online)
Discussion (T6)
Prof. Usha Menon, Dr. Mohan Kamath Tuesday 11-10-2022 03:00 04:00 1 hour Online Onsite Required  
End of day tutorial T5
(ask the students to work in groups to find trials in India that have made an impact nationally/internationally; say kangaroo care
Faculty: MSK/UM/NW
Discussion (T6)
Dr. Mohan Kamath, Prof. Usha Menon, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 11-10-2022 04:00 05:00 1 hour Onsite Required  
                     
Module/ Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 1 / THS 251 Protocol/ Patient monitoring/ quality control (L16) MSK Dr. Mohan S Kamath Wednesday 12-10-2022 10am 1pm 3 hour Onsite Required  
LUNCH
Module 3 / THS 253 Safety surveillance and international regulations related to safety Dr. Raj Long Wednesday 12-10-2022 2pm 5pm 3 hour Onsite Required  
                     
Krvachauth Thursday 13-10-2022
                     
Module/ Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 3 /THS 253 ● Pharmaco epidermiological studies
Faculty: NR (online) Lecture 6
Prof. Nirmala Rege Friday 14-10-2022 10:00 12:00 2 hour Online No  
Practise T6 Faculty : SBK Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Friday 14-10-2022 12:00 01:00 1 hour   No  
LUNCH
Module 3 /THS 253 ● Epidermiology of HIV

Faculty: AAP/NW (online) Lecture 7
Dr. Alejandro Arenas-Pinto, Dr. Nitya Wadhwa Friday 14-10-2022 02:00 04:00 2 hour Online No  
● Practise T6

Faculty: NW
Dr. Nitya Wadhwa Friday 14-10-2022 04:00 05:00 1 hour   No  
                     
Semester l, Fourth Week
Module / Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 1 / THS 251 Clinical development - life cycle
(overview of week 3; what have we learned so far)
(VS/SBK)
Lecture (L17)
Dr. Vyas Shingatgiri, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Monday 17-10-2022 10am 11am 1 hour Onsite    
Drug discovery & development:
(How pharma companies do, steps from zero to hero; CAD designing, HTS, etc.)
(VS/SBK)
Lecture (L18)
Dr. Vyas Shingatgiri, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Monday 17-10-2022 11am 12pm 1 hour Onsite    
Drug discovery & development: (discussion on various aspects of drug discovery life cycle, Challenges)
(VS/SBK)
Discussion (T7)
Dr. Vyas Shingatgiri, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Monday 17-10-2022 12pm 1pm 1 hour Onsite    
LUNCH
Module 1 / THS 251 Basic biostatistics
(introduction, application, limitation, statistical principles for clinical trials)
Faculty: RMP
Lecture (L19)
Dr. R M Pandey Monday 17-10-2022 2pm 4pm 2 hour Onsite    
Biostatistics tutorials T9 (AA/THSTI) Dr. Aditi Apte Monday 17-10-2022 4pm 5pm 1 hour Onsite    
 
Module / Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 1 / THS 251 Post-marketing Surveillance
(overview, purpose, How PMS is conducted globally and in India, principles, and practice)
(GK/NW)
Lecture (L20)
Dr. Gagandeep Kang, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 18-10-2022 10:00 11:00 1 hour Onsite    
Rota vaccine story GK/NW (L21) Dr. Gagandeep Kang, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 18-10-2022 11:00 12:00 1 hour Onsite    
Discussion/tutorial (GK/NW) (T8) Dr. Gagandeep Kang, Dr. Nitya Wadhwa Tuesday 18-10-2022 12:00 01:00 1 hour Onsite    
LUNCH
Module 1 / THS 251 Ethics, legal, regulatory issues (GK/NW) Lecture (L22) Dr. Gagandeep Kang, Dr. Nitya Wadhwa, Tuesday 18-10-2022 02:00 04:00 2 hour Onsite    
Resources & funding
(necessary resources research Vs trials; process for seeking funding)
Faculty:
GK/THSTI
Lecture (L23)
Dr. Gagandeep Kang Tuesday 18-10-2022 04:00 05:00 1 hour Onsite    
 
Module / Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 1 / THS 251 Epidermiological methods (introduction, types-observational, experimental, natural, theoretical) Lecture (L24) JP/SBK Prof. Jaiprakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Wednesday 19-10-2022 10:00 01;00 3 hour Onsite    
LUNCH
Module 3 / THS 253 Project Dessertation work   Wednesday 19-10-2022 02:00 05:00 3 hour Onsite    
 
Module / Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 3 / THS 253 ● L5 - Knowledge of various tests (diagnostic/ screening/ prognostic)
Faculty: JP/SBK (Lecture 8)
Prof. Jaiprakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 20-10-2022 10:00 11:00 1 hour Onsite Required  
L5 - Knowledge of various tests (diagnostic/ screening/ prognostic)
Faculty: JP/SBK (Lecture 9)
Prof. Jaiprakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 20-10-2022 11:00 12:00 1 hour Onsite Required  
● Practise T5
Faculty: JP/SBK
Prof. Jaiprakash Muliyil, Dr. Sucheta Banerjee Kurundkar Thursday 20-10-2022 12:00 01:00 1 hour Onsite Required  
LUNCH
Module 3 / THS 253 ● Discussion T5
Faculty: JP/THSTI
Prof. Jaiprakash Muliyil Thursday 20-10-2022 02:00 03:00 1 hour Onsite Required  
● Discussion T5
Faculty: JP/THSTI
Prof. Jaiprakash Muliyil Thursday 20-10-2022 03:00 04:00 1 hour Onsite Required  
● Investigation T5
Faculty: JP/THSTI
Prof. Jaiprakash Muliyil Thursday 20-10-2022 04:00 05:00 1 hour Onsite Required  
 
Module / Course Code Topic Speaker Day Date Time Start Time End Duration Speaker Preffered (online/onsite) If onsite mode of transport Contact Number
Module 3 / THS 253 L4 Research implications of epidemiological studies
Faculty: PG/NW
Dr. Pooja Goyal, Dr. Nitya Wadhwa Friday 21-10-2022 10am 11am 1 hour Onsite    
L4 Research implications of epidemiological studies
Faculty: PG/NW
Dr. Pooja Goyal, Dr. Nitya Wadhwa Friday 21-10-2022 11am 12pm 1 hour Onsite    
● Practise T4
Faculty: NW
Dr. Pooja Goyal, Friday 21-10-2022 12pm 1pm 1 hour Onsite    
LUNCH
Module 3 / THS 253 ● Practice T4
Faculty: THSTI
  Friday 21-10-2022 2pm 3pm 1 hour      
● Practice T4
Faculty: THSTI
  Friday 21-10-2022 3pm 4pm 1 hour      
● Practice T4
Faculty: THSTI
  Friday 21-10-2022 4pm 5pm 1 hour